לאחרונה אנו עדים לביטולי טיסות על ידי חברות התעופה בעקבות מלחמת חרבות ברזל.
חוק שירותי תעופה קובע שנוסע שהונפק לו כרטיס טיסה לטיסה שבוטלה יהיה זכאי לקבל מחברת התעופה הטבות הקבועות בחוק, לרבות פיצוי כספי בהתאם לסכומים הנקובים בחוק.
לכך יש חריג בחוק במצב בו הטיסה בוטלה בשל נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטת חברת התעופה, גם אם הייתה עושה כל שביכולתה למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות.
בפסק דין שניתן לאחרונה, עלתה השאלה לגבי טיסה שבוטלה בתוך "שגרת מלחמה".
נפסק כי במצב כזה, לא מספיק לטעון בקיומה של מלחמה ועל כן אין לחברת התעופה שליטה, שכן מדובר במועד שחל לאחר שחברת התעופה בחרה ביודעין לקיים טיסות חרף קיומה של המלחמה.
מדובר בביטול טיסה, שנקבעה ליום 30.4.2024, חברת התעופה טענה שהטיסה בוטלה עקב המתקפה האיראנית על מדינת ישראל שהתרחשה בלילה שבין ה-13 ל-14 באפריל 2024.
בית המשפט לא קיבל את טענת החברה וחייב את החברה לפצות את הנוסעים בפיצוי הקבוע בחוק. בית המשפט נימק את החלטתו בכך שחברת התעופה קבעה את לוח הטיסות בזמן שגרת המלחמה, ואירועים חריגים וקיצוניים כדוגמת המתקפה האיראנית מקנים לחברת התעופה לבטל טיסות בסמוך למועד האירוע כאשר שינוי הנסיבות עדיין מתקיים ולא מאפשר את קיום הטיסה. במועד הטיסה שבוטלה, כשבועיים לאחר האירוע, לא התקיים עוד שינוי נסיבות באופן שלא אפשר את קיום הטיסה.
לסיכום – חברת תעופה המבטלת טיסה עקב אירוע חריג וקיצוני צריכה להוכיח כי במועד ביטול הטיסה עדיין מתקיים אותו שינוי נסיבות באופן שלא אפשר את קיום הטיסה או העמיד אותה בסכנה, אחרת היא עלולה להיות מחויבת לשלם לנוסעים את הפיצוי הקבוע בחוק.
אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי, חוות דעת או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד.